demencija ne bira peticija

Demencija ne bira – Apel za potpisivanje peticije

Demencija ne bira – Apel za potpisivanje peticije za ustanovljavanje prava na Dnevni boravak za odrasle i starije obolele od demencije

U Beogradu danas ima oko 30.000 obolelih od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija. Procenjuje se da će ih 2030. godine biti 43.000.

Briga za obolele je na članovima porodice. Ovi naši sugrađani su prinuđeni da ogroman deo svog vremena posvete brzi i nezi obolelih. Ako je negovatelj zaposlen, ili će njegov posao trpeti ili on čak mora da ga napusti. Zdravlje mu, vremenom, strada, što je posebno izraženo kod starijih negovatelja koji, usled ogromnog tereta brige, neretko preminu pre osobe obolele od demencije koju su negovali.

Osobe sa demencijom mnogo duže ostaju funkcionalne ukoliko se sa njima radi. Od članova porodice se taj rad ne može očekivati, jer se oni bore da obezbede samo njegovo/njeno elementarno funkcionisanje. Ovaj rad je moguć u okviru dnevnih centara za obolele od demencije, koji su danas standard u svetu. Progresija bolesti se donekle usporava, obolela osoba je zadovoljnija i duže održava funkcije, a negovatelj(i) dobija(ju) vreme tokom kog može/gu da se posvete svojim drugim obavezama – kao što je posao, briga o deci ili drugim članovima porodice, briga o sebi, kratak predah…

Kao što je odlazak u vrtić postao nezaobilazan i dragocen deo svakodnevice porodica sa decom, tako to moraju biti i dnevni boravci za obolele sa demencijom za one koje imaju obolelog u porodici. Dnevni boravci čuvaju i funkcionalnost pojedinca i porodice i društva u celini.
Sredstva koja se ulažu u dnevne boravke za obolele od demencije vraćaju se kroz očuvanje zdravlja neformalnih negovatelja kako se nazivaju srodnici koji brinu o obolelima.

Dnevni boravak za obolele od demencije nije luksuz, on je potreba savremenog čoveka. Ne možemo žmuriti pred činjenicom da će za nepunih deset godina Grad Beograd imati oko 170.000 ljudi koji će ili direktno ili indirektno biti pogođeni ovom strašnom bolešću. Niko nije zaštićen. Mnogi među nama će ili oboleti ili biti negovatelji. Obezbedimo pomoć sada.

Budimo humani, budimo racionalni.

POTPIŠITE PETICIJU

Molimo Vas da nam se pridružite i potpišete Peticiju. Peticiju možete potpisati online: Za ustanovljavanje prava na Dnevni boravak za odrasle i starije obolele od demencije Biće omogućeno i potpisivanje peticije na papiru. O mestima gde će se prikupljati potpisi, obavestićemo vas u narednim danima.

Tekst peticije možete pročitati ili na linku za onaljn potpisivanje (prethodni pasus) ili na našem sajtu ovde: Peticija za ustanovljavanje prava na Dnevni boravak za odrasle i starije obolele od demencije