Dnevni boravak za obolele od demencije nastavlja sa radom

Dnevni boravak za obolele od demencije nastavlja sa radom 3. marta. Pilotiranje ove usluge deo je šireg projekta.

Fotografija iz Dnevnog boravka 2021.

Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest započinje realizaciju projekta “Seti se čoveka” – Zajedno do realizacije prava obolelih od demencije na dnevni boravak u Beogradu. U okviru ovog projekta, Udruženje će nastaviti da još četiri meseca pilotira uslugu Dnevnog boravka. Za to vreme SUAB će izraditi nacrt standarda za ovu uslugu.

Dnevni boravak za obolele od demencije nastavlja sa radom od 3. marta 2022. godine. Dnevni boravak će raditi, kao i ranije, svakog četvrtka, u prostorijama Mesne zajednice Gazela na Novom Beogradu, u ulici Bulevar Milutina Milankovića 34. Radno vreme je od 16 do 19 sati.

Ovo je značajna vest za korisnike koji su usluge Dnevnog boravka koristili u 2021. godini kao i za njihove srodnike. Značajna je i za druge zainteresovane srodnike koji čekaju da svoje drage obolele osobe uključe u Dnevni boravak.

Dnevni boravak je samo jedna komponenta projekta kroz koji ćemo u narednih godinu dana sprovoditi kampanju podizanja svesti u zajednici o problemu obolelih od demencije i njihovih neformalnih negovatelja, kao i o pozitivnim efektima usluge Dnevnog boravka.

Mobilisaćemo sve zainteresovane organizacije civilnog društva iz Beograda, predstavnike javnih ustanova iz socijalne i zdravstvene zaštite, javne ličnosti i opštu javnost za zagovaranje kod Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda, da dopuni odluku o Pravima i uslugama iz socijalne zaštite. Dopunjena odluka bi obuhvatala i pravo na uslugu Dnevnog boravka obolelih od demencije, a u budžetu za 2023. godinu bio bi opredeljen novac za razvijanje i finansiranje ove usluge.

Za ovaj projekat, SUAB je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.