“Glas osiguranika” o Dnevnom boravku za obolele od demencije

“Glas osiguranika”, časopis Fonda PIO, objavio je članak o Dnevnom boravku za obolele od demencije.

Bez porodične podrške, mnogi stariji, bolesni i oni koji pate od demencije ne bi mogli da žive u svom stanu, okruženi ličnim stvarima i poznatim ljudima. U želji da pomognu obolelima i članovima njihovih porodica, Udruženje Amity i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, nedavno su počeli da pilotiraju projekat usluge Dnevnog boravka za obolele od demencije i Savetovalište za njihove neformalne negovatelje.

Svakog četvrtka u periodu od 16 do 19 sati, u Ulici Milutina Milankovića 34, na Novom Beogradu, okupljaju se deka Guta, bake Dragica, Mileva, Živka, Slavica… Radnom terapijom kroz crtanje, pletenje, pevanje, igranje i fizičke vežbe, poboljšavaju se koncentracija, fina motorika i vežba pamćenje. Na taj način se u ranim i srednjim fazama bolesti može značajno očuvati kvalitet života obolelog i uz odgovarajuću medikamentoznu terapiju usporiti njen napredak.

“Mi njih ne možemo da izlečimo ovim dnevnim aktivnostima, ali te okupacione, radne aktivnosti, rekreativne, muzičke, deluju pozitivno na njihovo raspoloženje i čine da se oni osećaju dostojanstveno. Najveći znak da smo uspeli je to što oni rado dolaze i što se vraćaju svakog četvrtka”, kaže Nadežda Satarić iz Udruženja Amity, jedna od sociologa koji rade sa korisnicima.

U rad su, pored sociologa, uključeni volonteri i lekari. U okviru Savetovališta za neformalne negovatelje obolelih, negovatelji dobijaju stručnu pomoć i razmenjuju iskustva i korisne informacije vezane za demenciju. Srodnici korisnika napominju da je ovakva usluga od nemerljivog značaja ne samo za njihove bližnje već i za njih same, jer je to prilika da nekoliko sati predahnu i fizički i psihički, a radost na licima njihovih ukućana nema cenu.

“Cilj pilot projelta je da analiziramo ponašanje obolelih kako bismo pokazali koliko druženje blagotvorno deluje na njih, i da apelujemo na donosioce odluka da Grad Beograd uvede u prava iz socijalne zaštite pravo na Dnevni boravak osoba obolelih od demencije i obezbedi uslugu savetovališta za njihove neformalne negovatelje”, navodi Satarić.

Uz pomoć ovog projekta, koji će trajati do 1. decembra, usluge Dnevnog boravka moguće je pružiti za 12 obolelih u početnoj ili srednjoj fazi bolesti. Zainteresovani za korišćenje usluga, kao i za sve dodatne informacije, mogu se javiti na broj telefona 011/6671-523, radnim danima od 9 do 17 časova, ili putem mejla: nada@amity-yu.org ili suab.srbija@gmail.com.

Tekst Jelene Tomić objavljen je u julskom broju “Glasa osiguranika