Ima nade da će Beograd razvijati uslugu Dnevnog boravka za obolele od demencije

Ima nade da će Gradska uprava Beograda rešavati pitanje razvoja Dnevnog boravka za obolele od demencije.

Fotografija: Jovan Markovic/Wikimedia

Na poziv iz kabineta Gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, predsednica Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest Nadežda Satarić, bila je zajedno sa Slavicom Končarević, predsednicom HHU Hleb života, u svojstvu predstavnice 13 udruženja koja su podržala peticiju, na sastanku sa gospođom Aleksandrom Čamagić, gradskom sekretarkom. Sastanak je upriličen 24. novembra 2022. godine, a na temu Dnevnog boravka za obolele od demencije.

Gradska sekretarka je želela da čuje više o opcijama i mogućnostima za ustanovljavanje ove, veoma važne, a nedostajuće dnevne usluge u zajednici. Upoznale smo je sa istorijom pokušaja i inicijativa u Beogradu koji su ranije pokretani na temu i sa njihovim ishodima.

Sekretarka Čamagić se složila da je problem aktuelan i da ga treba rešavati. Objasnila je da oni nemaju ljudske resurse da razvijaju uslugu, niti Grad ima u planu izgradnju novih objekata za tu namenu. Ali, kako je naglasila, jesu spremni da preduzmu potrebne korake da se reši pitanje da se usluga dnevnog boravka za obolele od demencije osnuje.

Najavila je uskoro sastanak na koji će pozvati predstavnike Gerontološkog centra Beograd, Dnevnih centara i klubova, Sekretarijata za zdravstvo, SUAB-a i druge zainteresovane strane za rešavanje ovog problema. Na sastanku će se razgovarati o problemu i planirati naredni koraci ka ustanovljavanju usluge.