alchajmer

Kako prilagoditi prostor osobi oboleloj od demencije

Osobe obolele od demencije uz sposobnost pamćenja gube i sposobnost orijentacije u prostoru. Kako bolest napreduje sve im je teže da se sete gde su pošle, čemu služe predmeti oko njih, da odrede pravac kretanja i mesto na kom se nalaze. Razlozi za to su, osim gubitka sposobnosti pamćenja, i preopterećenost informacijama koje iz prostora dopiru do njih. Istraživanja pokazuju da možemo pomoći ukoliko im:

  • olakšamo orijentaciju;
  • razvijamo samostalno funkcionisanje;
  • podstičemo intelektualne i taktilne funkcije;
  • pružamo zaštićeno i sigurno okruženje;
  • osiguramo toplinu domaće atmosfere.Osobama s demencijom možemo tako kompenzovati kognitivne promene koje se izražavaju simptomima demencije, povećati do maksimuma preostale sposobnosti orijentacije, podsticati osećaj zaštićenosti i sigurnosti, pružiti veće mogućnosti socijalizacije i podržati funkcionalne sposobnosti putem osmišljenih aktivnosti.

Dnevna soba

alchajmer

Kuhinja

U dnevnoj sobi osigurajte dovoljno prostora za nesmetano kretanje (1). Postupno uklonite nestabilan i nepotreban nameštaj i predmete (2). Učinite osobi s demencijom dostupne mekane taktilne materijale i predmete kojima se vole zabavljati (3 i 4). Kad više ne budu u stanju da prate TV programe ili im njegov zvuk počne da smeta, televizor izbacite i ubacite CD uređaj sa muzikom iz mladosti te osobe. Radi orijentacije u vremenu, na vidno mesto, stavite klasičan sat s kazaljkama i brojevima (6). U svim prostorijama udvostručite osvetljenost (7), a prekidače osvetljenja istaknite kontrastnim okvirom (8). Pojačajte i kontrast boja zidova, podova i nameštaja. Koristite mat boje radi sprečavanja snažnih odraza svetla. Uz prozirne zavese, dodajte neprozirne (9) i navucite ih preko prozora pre zalaska sunca, kako biste sprečili moguću pojavu straha „od sunca koje nestaje“, a po noći odraz osobe u staklima. Na vrata koja vode u neželjenim pravcima kretanja postavite foto-nalepnice (10) sa npr. slikom polica s knjigama, vitrine ili sl. Uklonite tepihe i nemojte koristite šarene podne obloge.

alchajmer

Kuhinja je izvor mnogih aktivnosti, ali i opasnosti za osobe s demencijom. Zato, budite uz nju posebno kada upotrebljava električne aparate i pazite da ne korača po mokrom podu. Ako je potrebno, stavite na pod gumene protivklizne podloge. Ormarići s providnim vratima (1) omogućuju lakše nalaženje potrebnih stvari. Na neprovidna vrata ormarića i polica stavite nalepnice koje slikom i rečima upućuju na njihov sadržaj (2). Potencijalno opasne tečnosti i predmete uklonite iz kuhinje ili ih zaključajte. Na frižider stavite tablu za obaveštenje šta osoba treba da uzme iz njega i druga važna obaveštenja ili podsetnike (3). Ako osoba s demencijom treba da pripremi neko jelo, stavite na radnu ploču sve sastojke ili obaveštenje gde se nalaze (4). Nije na odmet uz namirnice ostaviti pojednostavljeno uputstvo o redosledu pripreme jela. Predmete koji se koriste često stavite na vidno mesto (5), a ostale uklonite. Preporučuje se i zamena plinskih uređaja električnim. Predložite savetovanje sa električarom i vodoinstalaterom o ugradnji sigurnosnih uređaja.

Spavaća Soba

alchajmer

Spavaću sobu uredite tako da ni po čemu ne nalikuje bolničkoj sobi. Krevet istaknite posteljinom i prekrivačima u kontrastnim bojama (1) kako bi bile uočljive i kada je svetlo ugašeno ili kada je upaljeno samo noćno svetlo (2), idealno sa senzorom pokreta kako bi se automatski palilo kada osoba s demencijom ustane iz kreveta. U otvoreni deo ormara ili na vešalicu (3) stavite samo one delove odeće koju osoba treba obući nakon spavanja, kako biste sprečili oblačenje duple odeće. Na police stavite nalepnice koje slikom i rečima opisuju šta se nalazi u njima (4). Ako je iz spavaće sobe moguć direktan ulazak u kupatilo i toalet, držite ta vrata otvorena (5), a u kupatilo postavite senzor za automatsko paljenje svetla. Okvire vrata obojite kontrastno kako bi osoba lakše uočavala gde su izlazi iz sobe (6). I spavaću sobu opremite klasičnim satom s kazaljkama (7). Ukoliko se u spavaćoj sobi nalazi ogledalo (8), a osoba s demencijom se više ne prepoznaje u njemu ili je uznemiruje njen sadašnji izgled, uklonite ga.

Kupatilo i toalet

alchajmer

Gde god se nalazilo kupatilo ili toalet u stanu, držite njihova vrata otvorena (1) kada nisu u upotrebi kako bi osobi sa demencijom pomogli u njihovom bržem nalaženju. Sve ključne predmete, odnosno opremu, istaknite jarkim bojama, posebno WC dasku (2), ručicu za ispiranje WC školjke, rukohvate, SOS prekidače, kvaku itd. Radi uočljivosti, razmislite i o upotrebi živopisnih peškira (3) i toaletnog papira u boji – njega je nabolje smestiti na produženi rukohvat kako bi bio u vidnom polju (4). Korpu za otpatke uklonite kako je osoba s demencijom nehotice ne bi zamenila s pisoarom ili nekom drugom vrstom slivnika. Prostor za tuširanje je bolje zaštiti čvrstom pregradom (5) nego zavesom, jer oslanjanje na nju može biti opasno. Ako je moguće, uklonite nadglavne tuševe (6) jer polivanje preko glave podstiče zatvaranje očiju, a time i mogući gubitak ravnoteže. Ako postoje zatvoreni ormarići, označite šta se u njima nalazi i predvidite način zaklanjanja ogledala (7). Najčešće korišćene stvari postavite u vidno polje korisnika (8).

Tags:
,