Kupanje i tuširanje obolelih od demencije

Prilikom razgovora sa srodnicima koji neguju osobe obolele od demencije, imala sam prilike da čujem da njima draga osoba, koja je ranije izuzetno vodila računa o svojoj ličnoj higijeni, sada to ne radi. Često zaboravi da se umije, izbegava kupanje ili ode u kupatilo da se kupa, pa ne može da se seti kako to da uradi. Važno je u takvim slučajevima ne paničiti i ne grditi je, već joj pomoći da obavi šta treba, uz puno poštovanje njenog dostojanstva. Informišite je i pripremite za kupanje. Imajte na umu da osoba ne treba da se kupa neposredno posle jela.

U kupatilu zatvorite prozor i obezbedite konstantnu temperaturu od 24°C. Pripremite peškire, krpu za brisanje i veš.

Evo nekih preporuka kako pomoći:

  • Ako se vaša draga osoba ranije kupala u kadi, utvrdite da li joj je sada problem ulazak u kadu. Imajte u vidu da je obolelima nekada poremećena koordinacija pokreta, a i otežano hodaju, pa je možda otežan i sam ulazak u kadu. Postavite držače za ruke na zidu ili na ivici kade, to će omogućiti sigurniji ulazak i izlazak. Sedišta za kadu omogućavaju udobno kupanje a i tuširanje u sedećem položaju. Sedišta za kadu sa podesivom visinom mogu omogućiti osobi da se sama okupa ili istušira nezavisno od pomoći druge osobe. Stavite u kadu i prostirku koja se ne kliza.
  • Ukoliko je dobar odvod vode u kupatilu, ne mora ni da ulazi u kadu, već može da se tušira i van kade ali je bitno da se i tada na pločice stavi otirač koji se ne kliza.
  • Ako obolela osoba ne može sama da se istušira, pomozite joj. Pri tom, dobro podesite toplotu vode. Temperatura vode treba da bude 37°C. Ne treba zaboraviti da obolele osobe često nemaju osećaj za toplo/hladno, pa mogu i da puste previše vruću vodu i da dobiju opekotine.
Kupatilo01
  • Ako ju je sramota, odnosno ako se stidi zbog vašeg prisustva, ponudite joj da pokrije delove tela peškirom ili delom starog čaršafa. Možda će se osećati lagodnije.
  • Ukoliko vaša draga osoba odbija da se kupa i da uđe uopšte u kupatilo, sa obrazloženjem: „Hladno mi je“ ili „Skoro sam se kupao/kupala“, prihvatite to i odložite radnju na pola sata, pa pokušajte ponovo.
  • Moguće je da se vaša draga osoba, posebno ako je suprotnog pola od vas i posebno ako je starija od vas (recimo, otac ili svekar), stidi pred vama da se kupa, potrudite se u tom slučaju da joj u tome pomogne neka njemu/njoj bliska osoba istog pola, poželjno iz porodice.
  • Ne zaboravite da je jako važno da u kupatilu ima čvrst oslonac, poput rukohvata, otirač koji nije klizav, stolice i sl.
  • Ukoliko se sama obolela osoba kupa, sklonite sva hemijska sredstva iz kupatila, jer ona može uzeti da nešto od toga popije ili pojede.

 

Nadežda Satarić