Lepota darovanja

U prethodna dva meseca, tokom juna i jula 2023. godine, sproveli smo kampanju prikupljanja materijalnih sredstava za nastavak funkcionisanja usluga Dnevnog boravka za obolele od demencije u Beogradu i Savetovališta za srodnike koji brinu o obolelima.

Plan je bio da kroz kampanju prikupimo 400.000 dinara, od kojih:

  • 225.000 din. od dve farmaceutske kompanije
  • 50.000 din. od srodnika obolelih koji koriste usluge SUAB-a
  • 50.000 din. od drugih pojedinaca kojima se obratimo i
  • 75.000 din. na javnom događaju – prodajnoj izložbi fotografija na temu „Lepota starenja“, Amity-ja i Foto saveza Srbije

Iako nismo u potpunosti ispunili plan, zadovoljni smo sa prikupljenih 320.223 din. što je 80% od planiranog. Najviše novca smo prikupili od srodnika obolelih od demencije koji koriste SUAB usluge (115.723 din). To je iznad svih naših očekivanja, ali i razumljivo jer verujemo da nam time srodnici pokazuju koliko cene naš rad i podršku koju im pružamo, kako njima lično tako i njihovim dragim, obolelim osobama.

Od 15-ak farmaceutskih kompanija koje posluju u Beogradu i Srbiji, a kojima smo se obratili, našoj molbi se odazvala samo farmaceutska kompanija „Roche“, uplativši nam donaciju od 112.500 din. Oni su time potvrdili i na delu da su društveno odgovorna kompanija koja podržava akcije na dobrobit obolelih u lokalnoj zajednici. Dugujemo im veliku zahvalnost zbog toga.

Na prodajnoj izložbi fotografija koju smo priredili u Beogradu, a za koju su nam fotografije na temu „Lepota starenja“ sa konkursa povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba poklonili Udruženje „Snaga prijateljstva – Amity“ i Foto savez Srbije. Prikupili smo 47.000 din.

Za učešće na tom javnom događaju, posebno smo zahvalni privatnim beogradskim domovima za starije: „Nana“, „Elizabeta“ i „Meliorvita“, koji su se uključili u akciju i podržali je donacijama. Priključili su se i HHU „Hleb života“, Udruženje penzionera Banke Poštanska štedionica“ i privatna firma „Studio T“, koji su otkupom fotografija podržali ovu našu akciju. Još desetak pojedinaca se priključilo, donirajući sredstva otkupom fotografija ili čak i mimo otkupa.

Od drugih pojedinaca kojima smo se obratili i od posetilaca našeg sajta i fejsbuk strane, prikupili smo još 45.000 din.

Još jednom koristimo priliku da se svima zahvalimo i da još jednom pozovemo sve ljude dobre volje da se priključe ovoj akciji koju nastavljamo i tokom jeseni i da nam u skladu sa svojim mogućnostima pomognu, kako bismo održali kontinuitet uspostavljenih usluga podrške za obolele od demencije i srodnike koji o njima brinu.

Takođe, zahvalnost dugujemo i Helvetas Swiss Intercooperation i Građanskim inicijativama, koji su našu akciju podržali u sklopu projekta „Mobilizacija lokalnih resursa“, koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT“.