Molba gradovima da pruže doprinos obeležavanju Dana borbe protiv Alchajmerove bolesti

Grad Beograd pozitivno je odgovorio na molbu SUAB-a u vezi sa obeležavanjem 21. septembra. Čekamo odgovore Novog Sada i Niša.


Ispred Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, dr Elka Stefanova i mr Nadežda Satarić obratile su se gradonačelnicima tri najveća grada u Srbiji sa molbom da pruže doprinos obeležavanju Svetskog dana protiv Alcahjmerove bolesti 21. septembra. Molba je poslata 7. septembra 2021. gradonačelnicima Beograda, Novog Sada i Niša.


Poštovani,

Obraćamo Vam se sa molbom da date doprinos ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti – 21. septembra i na način da omogućite da mostovi na Savi u Beogradu, Nišavi ispred Tvrđave u Nišu i Dunavu u Novom Sadu, budu osvetljeni ljubičastom bojom te večeri. Ljubičasta boja je jedan od simbola borbe protiv Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija.

Od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, boluje između šest i osam procenata svetskog stanovništva starijeg od 65 godina i jedan posto mlađeg stanovništva. Kod nas u Republici Srbiji, prema procenama, od demencije boluje oko 160.000 ljudi, a ova bolest pogađa skoro pola miliona ljudi u Srbiji, uključujući i članove porodica obolelih.

Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest, sa svojim članovima i partnerskim organizacijama iz Beograda, Niša i Novog Sada ovaj dan će obeležiti i drugim prigodnim aktivnostima (konferencija za medije u Beogradu, tribina i prodajni bazar obolelih u Opštini Zvezdara, saopštenje za medije u Nišu i Novom Sadu).

Time ćemo skrenuti pažnju javnosti na značaj ove bolesti, poteškoće i izazove u dijagnostici i lečenju bolesti, kao i na potrebe koje imaju i izazove sa kojima se oboleli i njihove porodice, odnosno neformalni negovatelji svakodnevno susreću.

Biće to prilika da odamo počast svim negovateljima, članovima porodica, koji brinu o svojim bližnjima, obolelim od demencije i profesionalnim negovateljima, koji to čine brinući o obolelima u ustanovama za smeštaj odraslih i starijih i u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Ovoj molbi se pridružila i Mreža humanitarnih organizacija koje rade sa starijima/za starije, “Humanas“.

Unapred zahvalne,

prof. dr Elka Stefanova,
Predsednica Skupštine Udruženja

mr Nadežda Satarić,
Predsednica Upravnog odbora Udruženja


U petak, 10. septembra SUAB-u je prosleđen mejl Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za poslove odbrane,vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima kojim se nadležne službe grada mole da u noći između 21. i 22. septembra osvetle ljubičastom bojom: palatu Albanija, fontanu na Slaviji, Brankov most i Most na Adi.

Nadamo se pozitivnim odgovorima iz Novog Sada i Niša.