Nova usluga – grupa podrške za srodnike obolelih od demencije

Konačno, posle četiri godine od osnivanja Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest i najneposrednijeg iskustva u pružanju psihosocijalne i savetodavne podrške za preko 500 članova porodica obolelih, započeli smo realizaciju nove usluge: Grupe podrške za srodnike obolelih. Grupa je namenjena članovima porodice koji brinu o osobi oboleloj od neke vrste demencije, prijateljima koji brinu o obolelom, članovima porodice čija je obolela draga osoba preminula, a i zaposlenima koji neposredno rade sa obolelima od ove bolesti u ustanovama za smeštaj/domovima ili u bolnicama.

Zajednička nit koja povezuje sve članove grupe je demencija. Članovi grupe razmenjuju svoja iskustva sa demencijom i daju jedni drugima savete, koji im mogu mnogo pomoći u svakodnevici. Sve ono što ne mogu iz različitih razloga da podele sa stručnjacima za ovu bolest, sa familijom, sa prijateljima, sa okruženjem, mogu jedni sa drugima. Jedni druge će najbolje razumeti i pružiti neophodnu podršku.

Čemu grupa služi? Ona je sigurno mesto gde učesnici mogu da postavljaju pitanja koja ih muče, da iznose probleme sa kojima se susreću a za koje sami ne mogu da nađu rešenja, deliti svoja iskustva o demenciji i jedni drugima davati savete i biti podrška.

Sve ono o čemu se diskutuje unutar grupe ostaje tu. Lična iskustva i priče se ne mogu prepričavati i o njima diskutovati izvan grupe. To je prvo i osnovno pravilo rada grupe.
Neka od pitanja koja se postavljaju na grupi su: o ponašanju obolele osobe, o njenoj agresiji i kako tada reagovati, o hranjenju, o lekovima, o suplementima, o dijagnozi, o aktivnostima, o ličnom psihičkom zdravlju, o smeštaju drage osobe u ustanovu/dom, stavljanju pod starateljstvo, oduzimanju poslovne sposobnosti…

Grupa je počela sa sastajanjem 1.februara 2024. godine u prostorijama Mesne zajednice ”Gazela” na Novom Beogradu, u ulici Milutina Milankovića 34. Sastajaće se svakog četvrtka od 17:30 do 19sati. Grupu vode Branka Kordić, klinički psiholog i psihoterapeut i Nadežda Satarić, socijalna radnica i socioterapeutkinja.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, a nemate drugu osobu da ostane sa vašom obolelom dragom osobom za to vreme, možete povesti i nju, jer u isto vreme realizujemo i radionice za obolele u prostorijama mesne zajednice.

Telefon za informacije je 011/6671-523 a možete nas kontaktirati i putem mejla suab.srbija@gmail.com ili fejsbuk strane SUAB-a.