Podrška porodicama obolelih od demencije i obolelima

Značaj aktivnosti Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest na podršci srodnicima obolelih od demencije, prepoznalo je i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i podržalo nas u okviru Javnog konkursa za podnošenje predloga programa na stalno otvoreni konkurs za dodelu dotacija namenjenih za projekte porodično-pravne zaštite građana, podrške porodici i deci u 2023. godini.

Demencije su glavni uzrok invaliditeta i zavisnosti među starijim osobama. Dovode do povećanja troškova za državu, pojedinca i porodicu i do gubitka produktivnosti za privredu. Rešavanje problema obolelih osoba nije samo putem medikamentoznog lečenja, već i celodnevnog angažovanja drugih lica oko podrške, zbrinjavanja i nege. Taj teret najčešće pada na članove porodice, a u slučajevima da oboleli nema porodicu biva prepušten sam sebi ili zbrinjavanju putem smeštaja u instituciju socijalne zaštite.

Otuda je veoma važan razvoj službi i usluga socijalne i zdravstvene zaštite u zajednici baziranih na prepoznatim potrebama obolelih i njihovih negovatelja. Ovo podrazumeva širok spektar aktivnosti: od postavljanja dijagnoze u što ranijoj fazi, razvoja kućnog lečenja do organizovanja dnevnog boravka ili višednevnog boravka obolelih na predah smeštaju, kao i pružanja usluga savetovališta za neformalne negovatelje.

Kroz sprovođenje podržanog Projekta planiramo da doprinesemo unapređenju kvaliteta života i dostojanstva obolelih od demencije i članova njihovih porodica, kao i drugih neformalnih negovatelja obolelih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, ali i u drugim opštinama u Srbiji.

Realizovaćemo:

  • tročasovne radionice za obolele od demencije u Beogradu, u takozvanom Dnevnom boravku, jednom nedeljno, četvrtkom od 16 do 19 sati do 1. decembra 2023. godine.
  • usluge Savetovališta kroz pružanje psihosocijalne podrške porodicama i drugim neformalnim negovateljima obolelih od demencije iz cele Srbije, neposredno u kancelariji svakog radnog dana, u Dnevnom boravku četvrtkom ili putem telefona, društvenih mreža ili imejl komunikacije.
  • tribine u Nišu, Novom Sadu, Čačku i u Beogradu, za srodnike obolelih i opštu javnost na dve teme: „Izazovi i problemi sa kojima se suočavaju oboleli od demencije i članovi njihovih porodica i kako do održivih rešenja“ a druga tema: „Kako sve možemo prevenirati obolevanje od demencije“.
  • kampanju podizanja svesti opšte i stručne javnosti i donosioca odluka o specifičnostima izazova i problema obolelih od demencije, o značaju rane dijagnoze bolesti i o značaju razvoja dnevnih usluga u zajednici za obolele i članove njihovih porodica.
  • po jednu konferenciju za medije u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i u Čačku, zatim gostovanja i davanja izjava za medije, kao i objave na društvenim mrežama SUAB-a. Tokom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti distribuiraćemo prigodne informativne i edukativne flajere.

Timu stručnjaka i volontera koji sprovodi radionice sa obolelima u okviru Dnevnog boravka u Beograda svakog četvrtka, pridružila se i nova volonterka, gospođa Željka Cvijetan Gortinski, slobodna dramska umetnica i drama-terapeut, čime je ponuda aktivnosti u boravku dodatno obogaćena.

Projekat sprovodi Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest u saradnji sa Udruženjem za Alchajmerovu bolest – Niš i udruženjem „Laris“ iz Čačka.