Udruženje za Alchajmerovu bolest Niš

Predstavljanje javnosti Udruženja za Alchajmerovu bolest Niš

Javnosti smo predstavili Udruženje za Alchajmerovu bolest Niš – ogranak Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest.

Iako smo prvi ogranak Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest osnovali 31. oktobra 2022. godine u Nišu, prvo njihovo pojavljivanje u javnosti organizovali smo 7. juna 2023. godine.

Zahvalni smo Kolu srpskih sestara Niš koje nam je otvorenog srca dozvolilo da sedište našeg ogranka bude u njihovim poslovnim prostorijama (Rentgenova bb, na opštini Medijana). Čak se i jedna od iskusnih članica Kola srpskih sestara, gospođa Mirjana Mladenović, prihvatila da bude zakonski zastupnik novoosnovanog Udruženja za Alchajmerovu bolest Niš. Članovi Udruženja su srodnici obolelih od Alchajmerove bolesti i zdravstveni radnici zaposleni u Klinici za neurologiju Univezitetskog Kliničkog centra Niš.

Udruženje je osnovano sa ciljem da posebno radi na zagovaranju za razvoj nedostajućih servisa na nivou lokalne zajednice Niša i Nišavskog okruga, za obolele od Alchajmerove bolesti i svih drugih vrsta demencija.

Zadatak Udruženja će biti i da širi informacije i da podiže nivo svesti javnosti o pitanjima važnim za prevenciju obolevanja od Alchajmerove bolesti i svih drugih vrsta demencija i problema koje one nose. Konačno, članovi Udruženja će pokušati da pomažu da se uobliče socijalne, zdravstvene i zakonodavne politike i programi delovanja u odnosu na obolele od ove bolesti i njihove porodice, odnosno članove porodica koji brinu o njima.

Za ovaj događaj, mediji u Nišu su pokazali interesovanje. Odazvali su se televizija Belle Amie i televizija Kopernikus iz Niša, te novinari Narodnih novina iz Niša i Jugpresa iz Leskovca.

Pored članova novoosnovanog udruženja i članica najužeg rukovodstva Kola srpskih sestara Niš, na skupu su učestvovali gospodin Miljan Petrović iz Uprave za društvenu delatnost grada Niša, zatim profesorka dr Stojanka Aksić, sa Medicinskog fakulteta u Nišu i srodnici obolelih.

Prema procenama, u Nišu živi oko 5.000 osoba sa nekim kognitivnim poremećajem i onih koje su obolele od demencije, a još uvek nema dnevnih usluga u zajednici za obolele, pa su učesnici skrenuli pažnju predstavniku lokalne samouprave da u planove za narednu godinu stave i razvoj dnevnog boravka za obolele od demencije u Nišu.

Tags: