Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti 2023

Danas (21. septembar) je Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Obeležava ga Međunarodna asocijacija za Alchajmerovu bolest, zajedno sa nacionalnim udruženjima iz više od 100 zemalja, među kojima je i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest. Međunarodna asocijacija upravo danas objavljuje Svetski izveštaj o Alchajmerovoj bolesti za 2023. godinu, pod naslovom: „Smanjenje rizika od demencije: Nikad prerano, nikad prekasno“ i on se fokusira na smanjenje rizika kao praksu, a ne teoriju. https://www.alzint.org/

Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest danas održava Konferenciju za medije u Beogradu, u Medija centru, u 12 sati, na kojoj ćemo skrenuti pažnju javnosti na značaj prevencije demencije i na izazove i probleme sa kojima se suočavaju osobe obolele od demencije i srodnici koji brinu o njima. Uputićemo apel nadležnima za nužnost hitnog razvoja usluga i servisa u lokalnoj zajednici za obolele od demencije i srodnike koji brinu o njima, kao i za nužnost donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv demencije.

U 14 sati održavamo tribinu za opštu i stručnu javnost na temu: „Prevencija demencije“, u velikoj sali Gradske opštine Stari grad u Beogradu. Učesnicima tribine ćemo predočiti faktore rizika za oboljevanje od demencije, na koje mogu i sami uticati, govorićemo o značaju prevencije i ukazati u kojim momentima treba da se jave lekaru za pregled.

Večeras u 18:30h, na Adi Ciganliji, ćemo biti na Belgrade Business Run, na kojoj će trčati i zaposleni u kompaniji Worldwide Clinical Trials https://www.worldwide.com/, koja se bavi kliničkim istraživanjima između ostalog i demencije, noseći majice sa našim i njihovim logoom, čime će promovisati fizičke aktivnosti kao prevenciju demencije. Za svakog uposlenog koji bude trčao, ova kompanija će donirati SUAB-u po 10 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv demencije priključila se i Gradska uprava Beograda, na način da će na našu molbu, u noći između 21. i 22.septembra, ljubičastom bojom osvetliti Fontanu na Slaviji. Ljubičasta boja je jedna od simbola AB.

Danas je prilika da odamo počast svim negovateljima, članovima porodica koji brinu o svojim bližnjima obolelim od demencije i profesionalnim negovateljima, koji to čine brinući o obolelima u ustanovama za smeštaj socijalne zaštite i u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Troškovi realizacije konferencije za medije i tribine su pokriveni iz budžeta Republike Srbije kroz Projekat: „Podrška porodicama obolelih od demencije i obolelima“ koji Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest realizuje u partnerstvu sa Udruženjem za Alchajmerovu bolest Niš i udruženjem “Laris” iz Čačka, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Foto: Ana Batrićević i Matija Kokotović