Zašto grupe podrške za one koji neguju svog člana porodice koji boluje od Alchajmerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije?

Alchajmerova bolest je neurodegenerativno oboljenje koje obično počinje polako, ali se progresivno pogoršava, sve do faze kada obolela osoba više ne prepoznaje najbliže članove svoje porodice i nije u stanju da funkcioniše nezavisno. Negovanje obolelog člana, obično bračnog partnera ili roditelja, je povezano sa brojnim izazovima, zadacima i odgovornostima, a ako ovome dodamo i činjenicu da negovatelj ima i druge obaveze i dužnosti (porodica, deca, profesija, posao, itd) ne čudi da je skovan naziv “negovateljski stres” koji utiče na fizičko i mentalno zdravlje. Ono što je karakteristično za stres negovatelja je i zapostavljanje sopstvenih potreba što dovodi do sagorevanja, hroničnog umora, nezadovoljstva i osećanja bespomoćnosti. Jedan faktor za koji su istražvanja pokazala da poboljšava opšte stanje negovatelja je redovno pohađanje grupa podrške.

Šta su grupe podrške?
Najjednostavnije rečeno, to je okupljanje ljudi sa zajedničkim problemom (depresija, strahovi, bolesti zavisnosti, nega osobe sa Alchajmerovom bolešću ili nekom drugom vrstom demencije itd), sa ciljem pronalaženja efikasnijeg, funkcionalnijeg pristupa, razmene osećanja i pružanja i dobijanja podrške. Često se dešava da negovatelji, preplavljeni svakodnevnim obavezama, negom, brigom za svog obolelog člana, nemaju ni vremena pa ni volje da izađu iz kuće što dovodi do socijalne izolacije koja ima toksično dejstvo po njihovo zdravlje (istraživanja pokazuju da socijalna izolacija ima efekat kao popušene pakle cigareta). Redovno pohađanje grupa podrške daje priliku članovima da PODELE svoje priče, svoja poteškoće, svoja osećanja kojih se često stide i dobiju RAZUMEVANJE i PODRŠKU bez osude i kritike.

Koje su prednosti uključivanja u grupu podrške:

  • razumevanje – jer su članovi okupljeni oko zajedničke teme: negovanje člana porodice obolelog od Alchajmerove bolesti ili neke druge vrste demencije;
  • u atmosferi razumevanja čovek se oseća manje usamljenim i izolovanim;
  • bezbedno mesto gde slobodno i iskreno možete govoriti o svojim osećanjima i poteškoćama, bez osude i kritike;
  • mesto gde se razmenjuju praktične, konstruktivne i korisne informacije;
  • deleći svoja iskustva članovi grupe imaju priliku da uče i/ili poboljšavaju svoje veštine u susretu sa brojnim izazovima života sa obolelim članom;
  • povećava se razumevanje bolesti kao i ličnog iskustva nege obolelog člana;
  • stiče se osećanje kontrole i nade.

Grupe podrške nisu psihoterapijske grupe, već, kao što i sam naziv ukazuje, grupe okupljene oko zajedničkog problema koje su usmerene na razmenu iskustva i davanje i dobijanje podrške. Rad grupe ima određena pravila oko kojih se članovi dogovaraju. Grupa može imati facilitatora, tj. osobu koja olakšava rad grupe. Grupe podrške mogu funkcionisati i bez facilitatora.
Branka Kordić, klinička psihološkinja sa iskustvom u realizaciji grupa podrške

Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest počinje sa realizacijom jedne grupe podrške za srodnike koji brinu o obolelima od četvrtka, 16. novembra 2023. godine. Grupa podrške će trajati od 17 do 18:30 časova, u prostorijama Mesne zajednice “Gazela”, na Novom Beogradu, u ulici Bulevar Milutina Milankovića 34. Pohađanje ove grupe podrške je potpuno besplatno, a naš angažman volonterski. Za učešće u grupi, možete se prijaviti putem mejla suab.srbija@gmail.com ili putem telefona 011/66-71-523.