Počeo sa radom Dnevni boravak za obolele od demencije na Novom Beogradu

U četvrtak, 24. juna 2021. godine počeo je sa radom Dnevni boravak za obolele od demencije na Novom Beogradu. Ovu uslugu pilotira UG “Snaga prijateljstva – Amity”.

Ostvarili smo prvi cilj – svi su se sjajno zabavili

Dnevni boravak je trebalo da počne sa radom nedelju dana ranije. Iz objektivnih razloga, morali smo da odložimo početak.

Četvrtak koji ćemo ubeležiti kao prvi radni dan boravka bio je tropski vruć. Uprkos svemu, mislimo da je prvi dan sjajno prošao.

Upoznali smo se međusobno. Svako je svoje ime zabeležio na kartici koju je potom nosio. Da se ne zbunjujemo nepotrebno. Nije važno koliko dugo se znamo, nije važno i ako mislimo da se poznajemo od ranije, važno je da smo našli sagovornike.

Uz priču, svi su prionuli na posao. Neko voli više da boji, neko da crta, neko da pravi narukvice… Ali svi volimo da se družimo i da stvaramo. I da se napravljenim pohvalimo.

Došla je i ekipa Euronews Srbija da napravi prilog. Svi su želeli da podele svoje utiske. I svi kažu da su se lepo proveli i da žele da dođu ponovo.

Nama, u Srpskom udruženju za Alchajmerovu bolest, to samo daje dodatni podstrek. Već smo počeli da razrađujemo one aktivnosti koje su već planirane, a rodile su se i neke nove ideje.

A evo zašto je ova vrsta usluge nasušna potreba ne samo glavnog grada, nego svih mesta u Srbiji.

Dnevni boravak je neophodan obolelima od demencije

Postoje naučni dokazi, a i iskustva negovatelja, da nemedikamentozna terpija, tzv. radna terapija u dnevnim boravcima jeste jedan od važnih segmenata u poboljšanju opšteg stanja obolelih od demencije.

Postoje dokazi da se poboljšava koncentracija, fina motorika ostaje očuvana, a vežba se i zapamćivanje. Na ovaj način se u ranim i srednjim fazama bolesti može značajno očuvati kvalitet života obolelog i, uz odgovarajuću medikamentoznu terapiju, usporiti napredovanje bolesti.

Psihološka podrška, kao i prepoznavanje istog stanja među ostalim korisnicima (fenomen svoj među svojima) značajno podiže samopouzdanje obolelih, Ono je, inače, prilično narušeno shvatanjem da su oboleli te nihova bolest doprinosi da se osećaju drugačije, izopšteni od drugih.

Sve one dnevne aktivnosti koje više uopšte ne mogu da obavljaju ili ne mogu da obavljaju bez podrške negovatelja (vožnja auta, odlazak u kupovinu, plaćanje računa, spremanje stana ili hrane i slično) utiču da se oboleli osećaju beskorisno.

Samopouzdanje im je zato veoma urušeno. Kada su u okruženju osoba koje se ponašaju na sličan način, samopouzdanje raste.

Dnevni boravak je dragocena pomoć negovateljima

Za vreme dok oboleli imaju struktuirane aktivnosti u Dnevnom boravku, njihovi neformalni negovatelji dobijaju vreme da predahnu, da odu do lekara da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, da odu do frizera ili jednostavno da prošetaju i posvete malo vremena sebi i prevenciji stresa kome su svakodnevno izloženi.

Dva puta mesečno, neformalni negovatelji će u prostorijama Dnevnog boravka moći da koriste usluge savetovanja od strane stručnjaka ili razmenu iskustava sa drugim neformalnim negovateljima.

Za sve to vreme, sa njihovim dragim osobama stručno radi iskusna socijalna radnica, studenti završne godine studija za socijalni rad, u svojstvu volontera, i članovi Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, koji imaju iskustvo neformalnih negovatelja.

Potrebe za ovom uslugom u lokalnoj zajednici su odavno prepoznate. Dnevni boravak će, verujemo, pokazati u kojoj meri je ova usluga neophodna i korisna. Nakon što se uvere u njenu korisnost i na ovaj – praktičan način, nadamo se da će je lokalne samouprave napokon uvrstiti u svoje odluke o pravima iz socijalne zaštite i da će početi da je razvijaju.

Pridružite nam se!

Dnevni boravak će biti otvoren svakog četvrtka od 16 do 19 sati.. Namenjen je obolelima u početnoj ili srednjoj fazi bolesti koji žive na teritoriji grada Beograda.

U boravak ih dovode i vraćaju srodnici/neformalni negovatelji.

Dnevni boravak za obolele od demencije organizujemo u prostoru u Bulevaru Milutina Milankovića 34, Novi Beograd.

Ponovo pozivamo sve zainteresovane za korišćenje usluga Dnevnog boravka i Savetovališta, da se jave putem telefona: 011/66-71-523, svakim radnim danom od 9 do 17h ili putem mejla: nada@amity-yu.org ili suab.srbija@gmail.com

Ove aktivnosti su deo Amity projekta: “Podrška porodicama obolelih od demencije i pilotiranje Dnevnog boravka za obolele sa Savetovalištem za neformalne negovatelje” koji podržava Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.