Panel diskusija sa predstavnicima penzionerskih udruženja

Održana je panel diskusija sa predstavnicima penzionerskih udruženja koja deluju na teritoriji Beograda.

Fotografija: Jelena Konstantinović

U četvrtak, 15. jula 2022. godine, Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest (SUAB) u prostorijama MZ “Gazela” na Novom Beogradu organizovalo je panel-diskusiju sa predstavnicima penzionerskih udruženja koja deluju na teritoriji Grada Beograda.

Penzioneri su deo stanovništva koji je najizloženiji demenciji i problemima koje ova vrsta bolesti nosi. Ne samo da su osobe starije od 65 godina, koje čine većinu penzionera, u najvećem riziku od obolevanja, već su upravo pripadnici ove populacije često negovatelji osoba obolelih od ove vrste bolesti.

Skupu su prisustvovali predstavnici Gradske organizacije penzionera Beograda Saveza penzionera Srbije, Udruženja sindikata penzionera Srbije, Udruženja penzionisanih zdravstvenih radnika Beograda, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Penzionera Udruženja novinara Srbije, Udruženja penzionera Banke Poštanske štedionice, Udruženja penzionera Opštine Zemun, kao i Kluba za starija lica “Gavrilo Princip”.

Nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, ali su obećali svaku moguću podršku, predstavnici Sindikata penzionera “Nezavisnost”, Udruženja penzionera Stari grad i Udruženja penzionera Savski venac.

Mr Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora SUAB-a, upoznala je učesnike panela sa dvogodišnjim radom SUAB-a i posebno sa radom SUAB-ovog Dnevnog boravka za osobe sa demencijom na Novom Beogradu. Učesnicima su prezentovani i rezultati evaluacije jednogodišnjeg pilot-projekta Dnevnog boravka. Oni među njima koji su došli ranije imali su i priliku da dožive delić atmosfere u Dnevnom centru budući da je panel organizovan na istom mestu.

***

Nakon što su se pozvani predstavnici penzionerskih organizacija okupili u dogovoreno vreme, korisnici Dnevnog boravka su sa volonterima SUAB-a i prisutnim negovateljima prošetali do lokalnog kafića. Tu se se počastili i pozdravili budući da se neće videti do 1. septembra kada Dnevni boravak nastavlja sa radom.

***

Za to vreme, u prostorijama MZ “Gazela”, panelisti su zamoljeni da svoje organizacije pozovu da pruže podršku zagovaračkoj kampanji SUAB-a. Zagovaračka kampanja ima za cilj da Grad Beograd institucionalizuje uslugu dnevnog boravka i da je počev od 2023. godine finansira i razvija.

Važan deo ove kampanje biće organizacija javnog događaja na beogradskom Trgu Republike. SUAB, naime, planira da na ovom mestu, za Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti 21. septembra 2022. godine, organizuje događaj koji će okupiti veliki broj predstavnika svih generacija koji bi uputili poziv donosiocima odluka u glavnom gradu Srbije da pruže ovu vrstu pomoći obolelim građanima i njihovim porodicama.

Učesnici panela su dali veoma konstruktivne predloge u vezi sa organizacijom događaja. Izrazili su spremnost da predlože svojim organizacijama da stanu iza ove ideje i da uzmu, po mogućstvu, aktivno učešće u kampanji.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.